Web Analytics Made Easy - Statcounter

تابناک هر روز بسته‌ای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبر‌ها و رویداد‌های جذاب اقتصادی را گردآوری می‌کند.

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیتر‌هایی همچون درخواست فوری رئیس سازمان بورس از کمیسیون تلفیق، تنش‌های ژئوپلیتیکی قیمت نفت را بالا برد، سبد معیشت کارگران امروز در کمیته دستمزد اعلام می‌شود، گندم وارد شده از روسیه سالم است، سه دلیل افزایش قیمت گوشت قرمز و افت و خیز قیمت خودرو در بازار را در بر دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

روزهای تلخ سهامداران؛ شاخص بازهم سقوط کرد

در حالی که روز گذشته، شاخص کل بورس اوراق بهادار با کاهش ۲۵ هزار و ۲۵۴ واحدی معادل ۱.۹۷ درصدی به یک میلیون و ۲۵۶ هزار و ۵۴۶ واحد رسید؛ حال در معاملات امروز و در دقایق پایانی فعالیت بازار سهام، نماگر کل بورس با کاهش 18767 واحدی مواجه شده است.

درخواست فوری رئیس سازمان بورس از کمیسیون تلفیق

جید عشقی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار طی نامه‌ای از حمیدرضا حاجی بابایی، رئیس کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی خواست تا ضمن بررسی مجدد بر وضعیت عوارض صادراتی بر موادی همچون قیر، متانول، اوره، پلی اتیلن و غیره، نظرات کارشناسی در این خصوص را مد نظر قرار داده و تصمیم‌گیری در این زمینه را به بررسی جوانب و اثرات آن بر بازارسرمایه موکول کند. در بخشی از این نامه آمده است که نماینده سازمان بورس و اوراق بهادار آمادگی دارد در جلساتی مشترک توضیحات لازم را در این خصوص ارائه کند.

به گفته سنا وابسته به سازمان بورس، چندی پیش خبری مبنی بر مشمولیت مالیاتی برای صادرات محصولات معدنی و پتروشیمی به صورت خام و نیمه خام در لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ در حالی منتشر شد که بر اساس بند «ت» تبصره عوارض و مالیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۱، درآمد حاصل از صادرات مواد و محصولات معدنی و صنایع معدنی، محصولات نفتی، گازی و پتروشیمی به صورت خام و نیمه خام در همه نقاط کشور مشمول مالیات می‌شود. تعریف و فهرست مواد خام و نیمه‌خام مذکور با پیشنهاد مشترک وزارتخانه‌های امور اقتصادی و دارایی، صنعت معدن و تجارت، اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران تهیه می‌شود و در مدت مدت سه ماه پس از تصویب این قانون به تصویب هیأت وزیران می‌رسد.

طلا در انتظار نشست بانک مرکزی آمریکا از آنجایی که سرمایه گذاران در انتظار سرنخ هایی از نشست بانک مرکزی آمریکا در مورد افزایش نرخ بهره بانکی هستند و در حالی که نگرانی ها در مورد تورم و اختلافات روسیه و اوکراین، جذابیت طلا به عنوان دارایی امن را حفظ کرده است، قیمت طلا در معاملات امروز تغییرات چندانی نداشت. هر اونس طلا در بازارهای جهانی با 1.68 دلار افزایش 1837.06 دلار فروخته شد. طلا در ساعات اولیه معاملات اندکی کاهش یافته بود. نگرانی هایی در مورد گسترش احتمالی تحریم های آمریکا و اتحادیه اروپا علیه روسیه در صورت اقدامات نظامی این کشور در اوکراین وجود دارد. اقتصاددان هایی که در نظرسنجی رویترز شرکت کرده اند، معتقدند، فدرال رزرو سیاست پولی خود را سریع تر از آنچه یک ماه پیش به نظر می رسید، انقباضی خواهد کرد تا به مقابله با تورم بالا بپردازد. تورم بالا، بزرگ ترین تهدید برای اقتصاد آمریکا طی سال آینده است. کمیته فدرال بازار آزاد بانک مرکزی آمریکا قرار است 25 و 26 ژانویه یعنی فردا و پس فردا نشست داشته باشد. طلا به صورت کلی به عنوان یک منبع امن سرمایه گذاری در برابر تورم دیده می شود و به شدت به افزایش نرخ بهره حساس است زیرا هزینه های نگهداری طلا که یک دارایی بدون بهره است را افزایش می دهد. افت یورو به کانال ۲۸ هزار تومان

بر اساس جدیدترین نرخ های اعلام شده در صرافی های بانکی و مجاز سطح کشور، هم اکنون هر اسکناس دلار آمریکا در صرافی های بانکی و مجاز سطح کشور به نرخ 24931 تومان از مردم خریداری می شود و در مقابل با افت نسبت به روز قبل، به قیمت 25182 تومان به متقاضی دریافت دلار فروخته می شود. همچنین در این صرافی ها، هر اسکناس یورو به قیمت 28549 تومان از مردم خریداری می شود و در مقابل به قیمت 28836 تومان به متقاضی دریافت یورو فروخته می شود.

تنش‌های ژئوپلیتیکی قیمت نفت را بالا برد

قیمت نفت در معاملات روز دوشنبه بازار جهانی تحت تاثیر نگرانی‌ها نسبت به اختلال عرضه در بحبوحه رشد تنشهای ژئوپلیتیکی در اروپای غربی و خاورمیانه، افزایش یافت. بهای معاملات نفت برنت ۸۱ سنت معادل ۰.۹ درصد افزایش یافت و به ۸۸ دلار و ۷۰ سنت در هر بشکه رسید و افت ۰.۶ درصدی روز جمعه را معکوس کرد. بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت آمریکا ۷۲ سنت معادل ۰.۹ درصد افزایش پیدا کرد و به ۸۵ دلار و ۸۶ سنت در هر بشکه رسید و افت ۰.۵ درصدی روز جمعه را جبران کرد. هر دو شاخص قیمت بازار جهانی نفت هفته گذشته حدود دو درصد رشد هفتگی داشتند که پنجمین رشد هفتگی متوالی بود و به بالاترین حد از اکتبر سال ۲۰۱۴ رسیدند. قیمتها از ابتدای سال میلادی جاری تاکنون تحت تاثیر نگرانیها نسبت به تشدید کمبود عرضه، بیش از ۱۰ درصد رشد کرده اند. کازوهیکو سایتو، تحلیلگر ارشد شرکت فوجیتومی سکیوریتیز گفت: سرمایه‌گذاران به دلیل ریسک ژئوپلیتیکی بین روسیه و اوکراین و همچنین تنشها درخاورمیانه نسبت به افزایش قیمتها خوش‌بین مانده‌اند و همزمان اوپک پلاس موفق نشده است به هدف تولید دست پیدا کند. پیش‌بینی‌ها برای تقاضای بالاتر برای نفت کوره در آمریکا با سرد شدن هوا هم به فشار برای افزایش قیمت‌ها افزوده است.

احتمال حذف روسیه از سوئیفت؟! به نقل از راشاتودی، بنا بر گزارش‌ها مقامات بریتانیایی در حال بررسی فرصتی برای حمایت از حذف روسیه از سیستم پرداخت بین‌المللی سوئیفت هستند و دلیل آن را نیز احتمال بالای حمله روسیه به اوکراین عنوان کرده‌اند. تلگراف به نقل از منابع نزدیک به بوریس جانسون می‌گوید: نخست وزیر بریتانیا از ترس برخی دیگر از رهبران کشورهای جهان از خطر حمله برق آسا روسیه به اوکراین سخنی به میان نمی‌آورد. طی چند ماه گذشته، طیف وسیعی از رسانه‌های غربی، همراه با چند مقام آمریکایی، گمانه زنی در مورد تهاجم قریب الوقوع روسیه به اوکراین را منتشر کرده‌اند. واشنگتن و متحدانش، کرملین را به دور جدیدی از تحریم‌های «فلج‌کننده» تهدید کردند که در صورت تحقق این امر، حرکت نیروهای روسی در قلمرو غربی این کشور را به عنوان شاهدی بر این طرح ذکر کردند. مسکو همواره این اتهامات را رد کرده و گفته است که روسیه حق دارد در داخل مرزهای خود هر طور که می‌خواهد مانورهای نظامی انجام دهد. به گفته نخست‌وزیر بریتانیا این کشور با تحریم‌های احتمالی علیه روسیه «نمی‌تواند» از پروژه نورد استریم ۲ بگذرد، چون این خط لوله که برای افزایش عرضه گاز به کشورهای اروپایی بحران‌زده طراحی شده است.   بر اساس گزارش‌ها، جانسون قرار است با رهبران گروه ۷ تماس بگیرد تا «ائتلاف تحریمی» را نهایی کند و اقدامات هدفمند خصمانه‌ای علیه روسیه اعمال کند. روز شنبه، وزارت خارجه لندن ادعاهایی مبنی بر اینکه مسکو در حال توطئه برای «استقرار یک رهبر طرفدار روسیه در کیف است و به اوکراین حمله خواهد کرد» را منتشر کرد که بلافاصله وزارت امور خارجه روسیه این ادعا را رد کرده و از بریتانیا خواسته است که از انتشار "چرند" و "اطلاعات نادرست" دست بردارد. داس هندلز بلات در اوایل این هفته به نقل از منابع نزدیک گزارش داد که ایده قطع شبکه بانکی سوئیفت روسیه به عنوان یکی از گزینه‌های مجازات روسیه به دلیل حمله نظامی به اوکراین که قبلاً درباره آن هشدار می‌دادند، در نظر گرفته شد. با این حال سیاستمداران اتحادیه اروپا و ایالات متحده آن را رد کردند به طوری که این اقدام ممکن است منجر به بی ثباتی بازارهای مالی در کوتاه مدت و در میان مدت، توسعه زیرساخت‌های اتحادیه اروپا لطمه بزند. سبد معیشت کارگران امروز در کمیته دستمزد اعلام می شود

محمدرضا تاجیک عضو کارگری شورای عالی کار در مورد آخرین وضعیت بررسی سبد معیشت کارگران، اظهار کرد: طبق اعلام قبلی، قرار شده در جلسه امروز (دوشنبه) کمیته دستمزد، نمایندگان وزارت امور اقتصادی و دارایی اعداد مربوط به سبد معیشت را اعلام کنند. عضو کارگری شورای عالی کار افزود: نمایندگان وزارت اقتصاد اعداد را جاگذاری کرده و امروز گزارش مربوطه را به کمیته دستمزد ارائه خواهند کرد. وی با اشاره به افزاشی جزئی نرخ تورم اقلام خوراکی در دی ماه، ادامه داد: در مورد نرخ تورم اقلام خوراکی ابهاماتی وجود داشت که البته مسائل حل شد و امروز اعداد نهایی اعلام می‌شود و باید دید کمیته دستمزد در این خصوص چه تصمیمی می‌گیرد.

تاجیک گفت: همچنین شنبه دو هفته آینده (هفته آخر بهمن ماه) جلسه شورای عالی کار برگزار می‌شود و کمیته دستمزد گزارش مربوط به سبد معیشت را ارائه می‌کند. عضو کارگری شورای عالی کار در مورد اینکه سبد معیشت روی چه عددی تعیین خواهد شد، اظهار کرد: صحبت‌های غیرکارشناسی زیادی در مورد عدد سبد معیشت صورت گرفته و ارقامی در حدود ۱۲ میلیون تومان اعلام شده است. گفتنی است، مطابق با قانون کار، دستمزد کارگران بر اساس دو مؤلفه نرخ تورم اعلامی و سبد معیشت (هزینه خانوار کارگری با بعد ۳.۳ نفر) تعیین می‌شود؛ جلسات سه جانبه بین نمایندگان کارگری، کارفرمایی و دولت مربوط به تعیین دستمزد سال ۱۴۰۱ کارگران از چندی پیش آغاز شده است.

گندم‌ وارد شده از روسیه سالم است

نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس یازدهم ضمن ارائه توضیحاتی در مورد روند آزمایش محصولات وارداتی و مخصوصا گندم‌های وارد شده از روسیه، به مردم اطمینان داد که این محصولات سالم است و مردم برای مصرف انها نگران نباشند. علیرضا عباسی در گفت‌وگو با ایسنا درباره اخباری مبنی بر ورود گندم‌های آلوده به سرب از روسیه اظهار کرد: مجلس در مورد این موضوع سوال‌هایی کرده است. چندین و چند آزمایش مختلف روی محصولاتی که وارد کشور می‌شود، انجام می‌شود. مثلا آزمایش قرنطینه، نوعی آزمایش است که انجام می‌شود. آزمایش‌های دیگری برای سلامت محصول وجود دارد که متولی آن وزارت بهداشت، درمان، و آموزش پزشکی، سازمان غذا و دارو، سازمان استاندارد و... هستند. نایب رئیس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس درباره گندم‌های روسی گفت: آزمایشگاه‌های مختلفی گندم‌های وارد شده از روسیه را آزمایش کردند. نتیجه یک آزمایشگاه مثبت و نتیجه آزمایشگاهی دیگر منفی بود. به عنوان مثال یک آزمایشگاه مدعی شده است که میزان سرب موجود دو دهم  PPm است و آزمایشگاه دیگر مدعی شده که تنها ۱۵ صدم درصد سرب وجود دارد. در این شرایط تصمیم گرفته شد که ماجرا از سوی یک آزمایشگاه ثالث بررسی شود.

این عضو مجمع نمایندگان استان البرز گفت: در شرایطی که یک آزمایشگاه مدعی می‌شود که گندم آلوده است و آزمایشگاه دیگری ادعا می‌کند که گندم‌ها سالم است، موضوع را به آزمایشگاه سوم ارجاع می‌دهیم. آزمایشگاه سوم تأیید کرده که گندم‌های روسی مشکلی ندارد. به عبارت دقیق‌تر آزمایشگاه سوم، نظر آزمایشگاهی را تأیید کرده که مدعی شده بود گندم‌ها سالم است. عباسی درباره روند آزمایش محصولات وارداتی گفت: کارهای آزمایشگاهی پیچیده است. خطای انسانی در هر آزمایشی امکان دارد. از طرف دیگر ممکن است دستگاهی که آزمایش می‌کند مشکل داشته باشد. گاهی برای آزمایش محصولات خوراکی از مواد شیمیایی استفاده می‌شود، که کم و زیاد شدن آنها منجر به خطا در آزمایش می‌شود. روند کار هم به این صورت است که از محصول پنج نمونه می‌گیرند و چندین بار و توسط دو یا سه نفر آزمایش می‌شود. در نهایت میانگین همه آزمایش‌ها را به عنوان نتیجه مطرح می‌کنند.

افت و خیز قیمت خودرو در بازار

بررسی قیمت‌‌‌ انواع خودروهای پرتیراژ در بازار نشان می‌دهد که منحنی قیمت کمی عقب‌‌‌نشینی کرده است. البته قیمت برخی محصولات نیز تغییری نداشته و تعداد محدودی هم گران‌‌‌تر شدند. در محصولات گروه صنعتی ایران‌‌‌خودرو، سمند LX از ثبات قیمت برخوردار است اما پژو ۲۰۷ دنده‌‌‌ای و هایما نسبت به هفته گذشته افزایش قیمت داشته‌اند. در حالی که اکثر محصولات ایران‌‌‌خودرو حدود ۲‌میلیون تومان کاهش قیمت داشته‌‌‌اند، پژو پارس ۸‌میلیون، پژو ۲۰۷ اتوماتیک ۶‌میلیون و راناپلاس ۵‌میلیون تومان ارزان شده‌‌‌اند. بیشترین کاهش قیمت را دناپلاس دنده‌‌‌ای توربو داشته که ۱۵‌میلیون تومان ارزان شده است. در محصولات گروه سایپا نیز بالاخره پراید دست از صعود برداشته و ۲‌میلیون تومان ارزان‌‌‌ شد. در سایر محصولات سایپا، ساینا تغییر قیمت نداشته و الباقی یک تا ۲‌میلیون تومان نسبت به روزهای قبل کمتر قیمت‌گذاری شده‌‌‌اند.

سه دلیل افزایش قیمت گوشت قرمز

قیمت گوشت قرمز در بازار تهران کیلویی 10 تا 15 هزار تومان افزایش یافته است، این محصول راهبردی بخش مهمی از سبد خانوارها را تشکیل می دهد که افزایش قیمت آن در سالهای اخیر سرانه مصرف آن را پایین آورده و مصرف بیشتر به سمت مصرف مرغ تمایل پیدا کرده است.

علی اصغر ملکی رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی در این باره  به فارس گفت: قیمت در روزهای اخیر افزایش یافته بود اما از امروز با عرضه بیشتر محصول روند کاهشی قیمت آغاز شده و امروز 5 هزار تو مان در هر کیلو از قیمت افزایش یافته قبل، عقب نشینی کرد. وی در پاسخ به اینکه قیمت گوشت الان چقدر است؟ گفت: لاشه گوسفند را به قیمت کیلویی 140 تا 145 هزار تومان به مغازه داران می دهند و آنها هم 10 تا 12 درصد روی این قیمت می کشند.با این حساب قیمت هر کیلو گوشت شقه گوسفندی 154 تا 168 هزار تومان می شود. رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی مهمترین دلیل افزایش قیمت را یخبندان ها و سرمای اخیر عنوان کرد که باعث اختلال در عرضه گوشت به بازار شده است به طور مثال یخبندان هایی که در کردستان وجود داشت مانع شد تا عرضه دام از این استان به بازار عرضه شود. وی همچنین گفت: دلیل دوم این است که به علت سرمای زمستان مصرف در این فصل بالاست و تقاضا به رشد قیمت کمک کرده است.به گفت ه این مسئول، صادرات دام زنده عامل سوم برای رشد قیمت گوشت شده است، اما از نظر من اکنون فصل صادرات نیست و باید در فصل زایش در ماه های خرداد و تیر صادرات دام زنده انجام شود. ملکی در پاسخ به اینکه آیا تولید دام در کشوربه اندازه ای است که ما صادرات کنیم، گفت: تولید دام خوب است اما در این فصل نباید انجام شود. رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی افزود: تولید کنندگان با فشاری که به مسئولان آوردند آنها را مجبور کردند که در این فصل مجوز صادرات دام زنده را صادر کنند.

 

 

 

منبع: تابناک

کلیدواژه: مذاکرات وین سیل جنگ یمن بودجه 1401 روابط ایران و روسیه اومیکرون پیمانه اقتصادی بورس دلار مذاکرات وین سیل جنگ یمن بودجه 1401 روابط ایران و روسیه اومیکرون بانک مرکزی آمریکا وارد شده از روسیه شورای عالی کار ۲ میلیون تومان یک آزمایشگاه کمیته دستمزد سازمان بورس افزایش قیمت هزار تومان سبد معیشت قیمت گوشت قیمت نفت گندم ها بر اساس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۱۸۲۳۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بانک مرکزی وضعیت ارزی کشور را بهبود بخشید

امتداد - کارشناس اقتصادی با اشاره به بهبود وضعیت ارزی کشور، بر ضرورت افزایش اختیارات بانک مرکزی تأکید کرد.

به گزارش پایگاه خبری امتداد ، فرهنگ حسینی؛ کارشناس اقتصادی در گفت‌وگو با خبرنگار ایبنا با اشاره به اهمیت سیاست تثبیت بانک مرکزی؛ اظهار کرد: مدیریت انتظارات تورمی دو بال دارد که بال اول سیاست‌های پولی بانک مرکزی و بال دوم مربوط به سایر بخش‌های دولت است که از طریق سازمان برنامه و بودجه پیگیری می‌شود.

این تحلیل گر اقتصادی بیان داشت: در یکی دو سال گذشته بانک مرکزی واکنش سریع به تحولات بازار داشته است، یعنی به جای مخالفت و یا برخورد‌های سلبی سعی می‌کند با مدیریت انتظارات و عرضه به قیمت بازار و نه به صورت ایجاد سهمیه و یا رانت تقاضا‌ها را مدیریت کند.

حسینی افزود: شاهد بودیم که بانک مرکزی با یک فرایند نظام‌مند سکه و شمش طلا را در مرکز مبادله عرضه کرد تا بتواند جریان پول و نرخ دلار را مدیریت کند. با توجه به این که در این عرضه‌ها قیمت‌ها اندکی پایین‌تر از قیمت بازار کشف شد جذابیتی ایجاد کرد تا نقدینگی در دست مردم به سمت این طلا‌ها حرکت کند.

وی ابراز کرد: از طرفی بانک مرکزی به سرعت به نرخ بهره واکنش نشان داد و آن را مدیریت کرد یعنی تلاش کرد پول‌های سیار که انگیزه‌های سفته بازی در آن وجود ندارد با نرخ بهره بالاتر تثبیت شوند و نقدینگی به تسهیلات میان مدت و بلند مدت منتقل شود در نهایت عملاً این پول‌ها از تقاضای‌های سفته بازی خارج شدند.

به گفته این فعال اقتصادی، در حال حاضر کسری بودجه موجب شده است تا کف تورم از ۱۰ درصد به ۲۰ درصد افزایش پیدا کند و تا زمانی که مجلس و دولت در زمینه کسری بودجه قدم برندارند این مسئله قابل حل نیست.


بدهی بانک‌های تجاری به بانک مرکزی

حسینی تصریح کرد: در سال‌های اخیر اتفاقات خوبی در نظام بانکی رخ داده است، اما همچنان بانک‌های ناترازی داریم که نیاز است اصلاح ساختار آن‌ها پیگیری شود. در عین حال «بانک‌های دارایی‌محور» داریم که با نگهدارای دارایی‌ها باعث ناترازی خود شده اند و از بانک مرکزی استقراض کرده اند و عملاً موجب خلق پول شده اند، به طوری که بخش عمده پایه پولی مربوط به بدهی بانک‌های تجاری به بانک مرکزی است که در نهایت عامل به وجود آورنده تورم در کشور است.

ملک داری بانک‌ها موجب ناترازی شدید

این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر این که «ملک‌داری از بنگاه‌داری بانک‌ها بدتر است»، گفت: بنگاه‌داری در اقتصاد مولد شکل می‌گیرد، اما بانک‌هایی که املاک نگهداری می‌کنند به اقتصاد مولد ورود نکرده‌اند، در نتیجه ملک‌داری بانک‌ها موجب ناترازی شدید می‌شود و هر ماه پایه پولی را افزایش می‌دهد.

این تحلیل گر اقتصادی بیان کرد: امروز رشد پایه پولی ناشی از فروش ارز دولت به بانک مرکزی نیست، حتی این عدد منفی است، یعنی بانک مرکزی به منابعی که قبلاً به آن دسترسی نداشته، دسترسی پیدا کرده است و موفق شده وضعیت ارزی مناسبی را فراهم کند.

بانک مرکزی انگیزه‌های سفته بازی را کاهش داد

حسینی با اشاره به این که بانک مرکزی موفق شده است نرخ رشد نقدینگی را از حدود ۴۰ درصد به ۲۴.۳ درصد و نرخ رشد پایه پولی را از ۴۵ درصد به کمتر ۲۹.۴ درصد کاهش دهد، گفت: برای این که ریشه تورم را کنکاش کنیم باید روند میان مدت پایه پولی و نقدینگی را بررسی کنیم. به طور منطقی تورم در میانه یکی از این دو قرار دارد و یا این که زود به این عدد خواهد رسید.

این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: در دو سه سال اخیر مشاهده کردیم هر موقع دولت و بانک مرکزی کمک کردند پایه پولی را کاهش دهند در ماه‌های بعد تورم نیز ریزش کرد. در نتیجه با ادامه کاهش این دو متغیر پولی انتظار داریم نرخ تورم به سطوح ۲۰ درصد بازگردد، چون ۲۰ درصد سطوح میانگین تاریخی نرخ تورم در کشور است.

این فعال اقتصادی عنوان کرد: نرخ تورم و نرخ رشد پایه پولی که در فصل آخر روی داده، نزدیک به میانگین تاریخی است در نتیجه انتظار داریم تورم به آرامش رسیده و به سطح تاریخی خود بازگردد و اگر تورم بتواند به زیر ۳۰ درصد برسد، انگیزه‌های سفته بازی به شدت کاهش پیدا خواهد کرد، یعنی افرادی که پول‌های خود را سپرده گذاری می‌کنند، عملاً حفظ قدرت پول خواهند داشت و یا این که می‌توانند اندکی افزایش قدرت برایشان ایجاد نماید. این افزایش قدرت پول موجب خواهد شد تا این افراد دیگر انگیزه‌ای برای انجام فعالیت‌های سفته بازانه مانند خرید دلار، طلا، مسکن، زمین و خودرو نداشته باشند.

وی اضافه کرد: در اواخر سال گذشته بانک مرکزی با انتشار اوراق ۳۰ درصدی موجب شد تا سود سپرده را به تورم نزدیک کند و در یک مرحله انگیزه‌های سفته بازارنه را از بین ببرد. در ادامه با کاهش نرخ رشد پایه پولی و کاهش نرخ تورم، انگیزه‌های سفته بازای از بین خواهد رفت. این موضوع به این معنی است که آرامش در فضای اقتصادی را در فصول آینده خواهیم داشت.

سیاست‌های بانک مرکزی مانع خروج ارز از کشور

این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به نوسان نرخ ارز گفت: برخی‌ها معتقد هستند که افزایش نرخ دلار عامل تورم است و برخی دیگر تورم را عامل افزایش نرخ ارز می‌دانند، این دو گروه مستندات علمی قوی برای عقیده خود دارند.

حسینی عنوان کرد: در سال گذشته که تورم ۳۰ تا ۴۰ درصدی داشته ایم، نرخ ارز هم باید به همین میزان افزایش می‌یافت، اما نرخ ارز به این میزان افزایش نیافت. چند عامل بر این موضوع تاثیر گذار بود؛ اول این که جلو خروج ارز از کشور گرفته شد و دوم این که صادرات کشور تقویت شد. در خصوص صادرات تلاش‌های زیادی برای تسریع و تسهیل صادرات گرفته شد، به طوری که هر موقع صادرات کند شد، خیلی سریع قوای مربوطه ورود کرده و تعرفه‌ها را اصلاح کردند.

 

وی اضافه کرد: دسترسی بانک مرکزی به ارز بهبود یافت و همچنین با وجود اتفاقاتی که در عراق روی داد، در آخرین روز‌های اسفند ماه ۱۴۰۲ این مسائل از بین رفت.

این فعال اقتصادی بیان کرد: در عین حال بانک مرکزی برای جلوگیری از خروج ارز از کشور چند اقدام انجام داد که شامل ایجاد یک مکانیزم بهتر در بازار ارز، متشکل شدن بازارها، رصد حساب صرافی‌های غیر مجاز، کوچک‌تر کردن بازار سیاه و بازار غیر رسمی و… بود.

این تحلیلگر اقتصادی تصریح کرد: عواملی که ذکر شد موجب شد نرخ ارز کمتر از تورم رشد کند و همچنین موجب شد تا پرش دلار از بین برود و در نتیجه شاهد وضعیت بهتری در بازار ارز نسبت به سایر بازار‌ها هستیم به طوری که می‌توان بازار ارز را در یک سطح منطقی حفظ کرد.

وی اضافه کرد: سیاست‌های پولی و به خصوص رویداد‌هایی که در نرخ بهره روی داد موجب شد تا تقاضا‌ها از سمت ارز دور شود.

 ضرورت افزایش اختیارات بانک مرکزی

حسینی با اشاره به قانون جدید بانک مرکزی و تاثیر آن بر ثبات اقتصادی گفت: از قانون اولیه بانک مرکزی حدود ۶۰ سال می‌گذرد و نظام بانکی در این دوره تغییرات زیادی را تجربه کرده است؛ مانند بال ۱، بال ۲، بال ۳، بحران‌های اقتصادی و…، اما در کشور ما به دلیل این که درآمد‌های نفتی داشتیم و بدهی‌های ارزی ما نیز اندکی بود، درگیر بحران‌های جهانی نشدیم. 

وی اضافه کرد: در حال حاضر نظام بانکی تغییر کرده و نظارت‌ها و مقررات بهبود یافته است، بنابراین نیاز بود تا بانک مرکزی کشورمان اختیاراتی نزدیک به بانک‌های مرکزی دنیا داشته باشد.

این فعال اقتصادی عنوان کرد: اگر بپذیریم که وظیفه بانک مرکزی کنترل تورم، اشتغال و حفظ رشد اقتصادی است، به این نتیجه می‌رسیم که این بانک باید اختیارات معقول داشته باشد، یعنی رشد اقتصادی از مسیر نظام مالی می‌گذرد و مسیر کنترل تورم، مدیریت سپرده‌های بانکی و نقدینگی است.

این تحلیل گر بازار‌های مالی با اشاره به این که افزایش اختیارات بانک مرکزی بسیار دیر محقق شد و باید ۲۰ سال پیش و گام به گام افزایش اختیارات بانک مرکزی کامل می‌شد، گفت: حجم عدم رعایت مقررات در نظام بانکی بالا است، زیرا هم قوانین نواقص زیادی دارند و باید این نواقص از بین برود و هم این که نهاد‌های موازی وجود دارد که درباره سیاست‌های بانک مرکزی و سیاست‌های شورای پول و اعتبار تصمیم گیری می‌کنند.

این کارشناس اقتصادی بیان کرد: افزایش اختیارات بانک مرکزی و مطالبه انتظاراتی که از آن وجود دارد، دو اصلی است که باید پیگیری شود. همچنین لازم است اختیارات بانک مرکزی بهبود پیدا کند تا بتواند خیلی موثر‌تر با بانک‌های ناتراز برخورد کند و این موضوع می‌تواند یکی از برنامه مهم اقتصادی برای سال ۱۴۰۳ باشد.

برچسب ها :

این مطلب بدون برچسب می باشد.

دیگر خبرها

  • بانک مرکزی وضعیت ارزی کشور را بهبود بخشید
  • تولیدکنندگان آلومینیوم مواد اولیه را به قیمت دلار ۶۰ هزار و ۵۰۰ تومان خریداری می‌کنند
  • تدوام روند نزولی نرخ تورم
  • قیمت جهانی موادغذایی بالا رفت
  • سیاست ارزی غلط بانک مرکزی باعث کم اثر شدن رشد اقتصادی/قیمت کالاهای اساسی با قیمت ارز آزاد مچ شده است
  • تورم ترکیه چقدر است؟
  • تورم نقطه‌به‌نقطه در فروردین به کمتر از ۳۵ درصد رسید
  • بانک مرکزی: تورم نقطه‌به‌نقطه در فروردین به کمتر از ۳۵ درصد رسید
  • بانک سرمایه افزایش سرمایه میدهد
  • معامله ارز، بی‌رونق‌تر از دیروز